4 Şubat 2012 Cumartesi

Kreatin Nedir ?

‘Kreatin’: Ne işe yarar ve vücudumuzu nasıl etkiler ?


Kısa bir süre içerisinde ‘Rambo’ kadar olmasa da daha yapılı ve güçlü olmak istiyorsanız; siz de ‘kreatin’i deneyebilirsiniz; çünkü ‘kreatin’ gerçekten işe yarıyor… ‘Kreatin’i kullanan sporculardan, etkilerini araştıran akademisyenlere ve satışını gerçekleştiren pazarlama uzmanlarına kadar birçok kişi, ‘Asterix’in büyülü iksiri’nin yani ‘kreatin’ gerçeği’nin farkında!



Ancak bu arada yediğimiz şekerlemelerden biraya kadar tükettiğimiz her şey için geçeri olan bir kuralı var: “Fayda ve zararlarını iyice tartmadan, hiçbir ürün vücudumuz için kabul edilemez!” Bu kural, tabii ki ‘kreatin’ adındaki bu önemli amino asit için de geçerli…
Aromalı Kreatin’i hiç duydunuz mu?
Toz halde bulunmakla beraber sıvı ile karıştırılıp, tüketilebilen bu amino asit grubu, vücudun daha fazla enerji üreterek; daha yoğun bir egzersiz programının altından başarı ile kalkıp, daha kısa sürede sonuç almanıza yardımcı olur. Oklahoma Üniversitesinden Doktor Chad Kerksick kreatin in vücuda sağladığı faydayı şöyle özetliyor: Eğer 1-2 set daha fazla ağırlık kaldırabilir ya da kaldırdığınız ağırlığı 5 kg daha artırabilecek konuma ulaşırsanız; otomatikman daha güçlü kaslara sahip olabilirsiniz. Bu açıklama ile birlikte yapılan araştırmalar, kreatinden en yüksek verimi alabilmek için kreatinin yoğun egzersiz programları ile kullanılması gerektiği sonucunu ortaya çıkarıyor. Koşu, ağırlık antrenmanı ve basketbol gibi spor dalları, kreatinin maksimum düzeyde işe yaramasını sağlayacak çalışmalara birer örnek teşkil ediyor.

Kesin olan bir şey var ki kreatin alımı ile kilo alımı doğru orantılı!
Doktor Paul Greenhalf a göre; kreatin alımı sonucunda kilo almak, sonuç almaktan daha hızlı gelişiyor. Ürünün kullanılmaya başlandığı ilk hafta içerisinde 1 – 2 kg arasında kilo alımı söz konusu oluyor. Ancak, alınan kilolar, yüksek oranda su ihtiva etse de ilerleyen zamanda bu kilolar, kas gelişimine katkı sağlıyor. İkinci haftadan itibaren başlayan kas gelişimi, yapılan antrenmanlar ile doğru orantılı olarak, hızla artıyor.

Doktor Kerksick, vücudun ilk haftada aldığı suyun kreatin gelişimi için tetikleyici bir madde olduğunu belirterek, kreatin ile kaslara daha fazla su iletildiğini ve bu sayede kas gelişimi için gerekli olan proteinin daha kolay sentezleneceğini açıklıyor.

Medicine & Science in Sports & Exercise Gazetesi nde yayınlanan araştırmalara göre de kreatin in kaslardaki liflerin büyümesini tetiklediği ispatlandı. Yapılan açıklamalar neticesinde; kreatin etkisinin kalıcı olması için antrenmanların aksatılmaması, bu konudaki en önemli nokta olarak vurgulanıyor. Ayrıca sadece kreatin alımının, vücutta su toplanması dışında pek bir işe yaramadığı ifade ediliyor.
Tüm bu önemli açıklamalar hemen her yerde görülen bilgiler olup; kreatin in günümüzde artık çok fazla tanınmasına rağmen; birçok kişi kreatin kullanımı ile ilgili olarak, kafaya takılabilecek derecede önemli olan bazı tereddütleri yaşayabiliyor.
İşte kafaya takılan bu önemli sorulardan bazıları:
Kreatine böbreklerime zarar verebilir mi?
Kreatin kullanımı ve etkileri hakkında devamlı olarak araştırma yapan uzmanlar, kreatin alımı ile birlikte, besin takviyesinin gerekli olduğunu belirtiyor.
Uzmanlar ayrıca besin takviyesi ile beraber, kreatin alımının zararsız olduğunun
altını çiziyor.
Doktor Kerksick, kreatin in sektörde en çok araştırılan besin desteklerinden biri olduğunu ifade etmekle birlikte; bu besin desteğinin, zararlı olduğuna dair en ufak
bir bulguya rastlanmadığını açıklıyor.
Doktor Paul Greenhalf, kreatin üzerinde 20 yıldır çalıştıklarını dile getirerek;
kreatin in kramplara neden olduğu söylentisine dair hiçbir bilimsel bulgu ile karşılaşmadıklarını söylüyor. Doktor Paul Greenhalf, kreatin kullanımı sebebi ile çok az da olsa kramp girmesinin mümkün olabileceğini ancak bu durumun, çok yaygın
bir yan etki olmadığına dikkat çekiyor. Doktor Paul Greenhalf, Kramp girmesi, büyük bir yan etki olsaydı, bugüne kadar bu etkiyi çoktan fark etmiş olurduk
Ayrıca kreatin e bağlı olarak ortaya çıktığı ileri sürülen; böbreklerde tahribat, kalp problemleri, kas krampları, vücudun susuz kalması ve ishal gibi etkilerin varlığı da kesin olarak ispatlanmadı. diyerek, kreatin in yan etkileri konusunda aydınlatıcı bilgiler sunuyor.
www.conusmerlab.com sitesinin kurucusu Doktor Tod Cooperman ise kreatin kullanımı sonucunda ortaya çıktığı söylenen yan etkilerden bazılarının çok fazla C vitamini kullanımı neticesinde oluşabileceğine dikkat çekiyor.
Doktor Tod Cooperman, çok fazla C vitamini alımının da ishale neden olabileceğini; benzer şekilde yoğun miktarda demir alımının da sindirim problemlerine yol açabileceğini açıklıyor.
Doktor Tod Cooperman göre kreatin kullanmak için sağlıklı olmak; özellikle de kreatin in vücuttan atılmasında önemli rol oynayan böbreklerin sağlıklı olması şart. Kısacası kas gücüne giden yol , -söylemesi pek hoş olmasa da- idrar yolu ndan geçiyor
O halde kreatin in hiçbir zararı yok diyebilir miyiz?
Kesin olarak böyle bir kanıya varmak mümkün olmamakla beraber; en azından kreatin alır almaz, ortaya çıkacak derecede ciddi bir yan etki olmadığı söylenilebilir Ancak yine de kreatin kullanmadan vücudunuzu geliştirebiliyorsanız; kreatin almak çok da gerekli değil.
Doktor Jim King kreatin kullanımı konusundaki görüşünü şöyle açıklıyor: Bence kreatin güç ve kas kütlesinde göz ardı edilemeyecek derecede önemli bir artışa neden olsa da kullanılması zorunlu bir ürün haline gelmemeli Bir doktor olarak risk taşıyan bir ürünü önermem mümkün değil. Size tavsiyem, kreatin kullanmaya başlamadan önce ürünün pozitif ve negatif taraflarını iyice değerlendirin Doktor Jim King, 18 yaşından küçük bireyler üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, kreatin in kalıcı hasar bırakabilecek kas yırtılmalarına yol açması nedeni ile 18 yaşından küçüklere, kreatin den uzak durmalarını öneriyor.
Kreatin , vücut formunun değişimine yardımcı olabilir mi?
Bu can alıcı konuda, uzmanlar ortak görüşü paylaşıyor İşte uzmanların açıklamaları:
Kreatin her bireyde farklı etkiler göstermekte olup; bazı kişiler, genetik olarak kreatin e tepki vermeyip; vücut gelişimi konusundan kreatin den hiçbir şekilde faydalanamamaktadır. Bireyler, genel olarak kreatin kullanmaya başladıktan yaklaşık 1 hafta sonra, sorumuzun cevabını verebilecek düzeyde sonuç alabilmektedir. Eğer kreatin almaya başladıktan sonra sizin de Atom Karınca misali antrenman hızı ve performansınız artıyorsa; kreatin kullanmak işe yarıyor demektir.
Bu arada bir diğer önemli konu olan beslenmenin etkisi de unutulmamalıdır. Sağlıklı bir şekilde beslenilmediği sürece, kreatin almanın hiçbir faydası bulunmamaktadır; zira kreatin , tek başına daha kaslı bir yapıya dönüşümü sağlayan sihirli bir değnek değildir. Sadece kreatin kullanımının yeterli olmadığı gibi egzersiz programları da tek başlarına sizi değiştirecek kadar güçlü değildir. O halde sihirli formül:
Doğru Çalışma Programı + Doğru Beslenme Programı + Kreatin = Hayalinizdeki Siz
Beslenme konusunda et ve özellikle ringa balığının yüksek miktarda kreatin içermesi dolayısı ile normal şartlarda vejetaryen beslenme şeklini benimseyen kişilerde, -yeterince kreatin almadıkları göz önünde bulundurulduğunda- kreatin etkisinin daha fazla olması doğaldır.
Ne çeşit kreatin kullanmalıyım?
En çok rastlanılmakla beraber, tavsiye edilen ürün, toz şeklinde olan kreatin türüdür. Likit ve benzeri diğer formlardaki kreatin ler çok fazla değişken olup, bu tür kreatin ler kan hastalıklarına neden olabilir…
Doktor Kerksick, %100 oranında saf kreatin alınımı öneriyor!
Bazı firmaların ürün içeriklerinde elektrolitlere rastlanmakta olup; bu ek maddelerin, performansı artırıcı yöndeki etkileri, minimum düzeydedir. Bu nedenle saf kreatin tozunu, meyve suyu ile karıştırarak içmek; hem cüzdanınız hem de sağlığınız için en iyisidir. Meyve suyunun içindeki şeker, kandaki insülin seviyesini yükselterek, kreatin in kaslara etki etmesini de hızlandırmakta, bu süreçte her 5 gr kreatin için vücut yaklaşık 70 gr a yakın şekere ihtiyaç duymaktadır.
Vücudunuzun kreatin den maksimum düzeyde faydalandığından emin olmanız için fiyatlar da yol gösterici olabilir. Kreatin in vücudunuza sağlayacağı fayda, aldığınız ürünün fiyatıyla doğru orantılıdır. Söz konusu vücudunuz ve sağlığınız ise ucuza kaçmamanızı öneririz! Markanızın sizin için yeterince iyi olduğunu anlamak için kreatin aldıktan sonra bardağınıza bakın. Eğer bardağın dibinde birikmiş kreatin tozu ile karşılaşırsanız, markanızı değiştirmeniz yararlı olacaktır.
kaynakça:pazucu.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder