5 Şubat 2012 Pazar

Oscar'ın galibi kitaplar !

Oscar'ın bu yılki adayları geçtiğimiz haftalarda duyuruldu ve kazananlar belli oldu: Kitaplar! Tam tamına 11 kitap uyarlaması Oscar’da birbiriyle yarışıyor. Kolları sıvayın, aday olan kitapları okumak için önünüzde tam 25 gün var! Oscar Ödül Töreni 26 Şubat'ta Hollywood'da sahiplerini bulacak.



Bu yıl Hollywood'daki edebi uyarlamalar ödülleri silip süpürecek gibi duruyor. En İyi Film kategorisi için aday olan dokuz filmden altısı kitap uyarlaması. Geçtiğimiz yıllarda da Oscar adaylıkları arasında edebiyat uyarlamaları çokça yer almıştı. No Country for Old Men (İhtiyarlara Yer Yok) / 2008, Slumdog Millionaire (Milyoner) / 2009 ve The King's Speech (Zoraki Kral) / 2011, şimdiye kadar Oscar’da yarışan edebiyat uyarlamaları arasında yer almıştı. Bir süredir devam eden bu durum elbette en çok edebiyat dünyasını ve okurları sevindiriyor.


Film yapımcılarının ilgisini elbette sadece klasik kitaplar çekmiyor. Aday gösterilen filmlerin içinde en eskisi Michael Morpurgo'nun Savaş Evi (1982). Brian Selznick'ten The Invention of Hugo Cabret (Hugo adıyla filme alındı), Jonathan Safran Foer'ın romanı Extremely Loud and Incredibly Close (Çok Gürültülü ve Çok Yakın), Michaek Lewis'ten Moneyball (Kazanma Sanatı) da filme uyarlanan kitaplar arasında.

Bu sene aday olan edebiyat uyarlamaları şöyle;


1.Hugo



Film, 2007'de Brian Selznick tarafından yazılan The Invention of Hugo Cabret (Hugo Cabret'in İcadı) adlı çocuk romanından uyarlandı. Kitap, tarihi-kurgusal bir nitelik taşımasının yanı sıra, büyük ölçüde fotoğraflardan oluşuyor. Ünlü yönetmen Georges Méliés filmlerinden ve mekanik figür koleksiyonlarından ilham alınarak kaleme alınan kitap, 2008'de Caldecott madalyasına layık görülmüş.




Bu enteresan kitaptan uyarlanan film, Paris tren istasyonunun duvarları arasında yaşayan ve
saatin bakımından sorumlu kimsesiz bir çocuğun (Asa Butterfield), baba yadigârı bir robotu tamir etmeye çalışmasını anlatıyor. Film, usta yönetmen Martin Scorsese'in ilk üç boyutlu film denemesi.

Oscar'a aday olduğu kategoriler: En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Müzik, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Kostüm, En İyi Görsel Efekt, En İyi Ses Kurgusu, En İyi Ses Miksajı.



2. Ejderha Dövmeli Kız



The Girl with Dragon Tattoo (Ejderha Dövmeli Kız) filmi, 41 ülkede rekor satış yaptığını göremeden hayata veda eden Stieg Larsson'un meşhur üçlemesinin ilk kitabı. Aynı adla beyazperdeye uyarlanan kitap, daha önce Niels Arden Oplev tarafından İsveç'te filme uyarlanmış ve büyük ilgi görmüştü. Bunun üzerine ABD'li yapımcılar harekete geçerek kitabı ikinci kez beyazperdeye uyarladı. Beyazperdeye uyarlandıktan sonra ilgi görmeye devam eden roman, çizgi romana dönüştürülecek ve 2013-2014 yıllarında okuyucuyla buluşacak.






Daniel Craig'in Mikael Blomkvist adında cömert bir gazeteciyi canlandırdığı film, bir iş adamı hakkında suçlayıcı bir haber yapmasıyla işlerin karışmasını konu alıyor. David Fincher'ın yönettiği filmde Ejderha Dövmeli Kız'ı ise Rooney Mara canlandırıyor.


Oscar'a aday olduğu kategoriler: En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Ses Kurgusu, En İyi Ses Miksajı.




 3. Duyguların Rengi

Kathryn Stockett tarafından kaleme alınan The Help adlı roman, “New York Times En Çok Satanlar” listesinde bir numara olduktan sonra, aynı adla sinemaya da uyarlandı. Türkiye'deDuyguların Rengi adıyla vizyona giren dram filminin yönetmenliğini ise Tate Taylor yaptı.
Kitap, Mississippi'de yaşayan birbirinden çok farklı üç kadının ilginç yaşantısını konu alıyor. Bu üç kadın, beklenmeyen bir ittifakla hayatlarındaki değişimin kapılarını aralıyor. Tıpkı filmin afişinde de söylendiği gibi: “Her şey küçük bir fısıltıyla başlar”

Oscar'a aday olduğu kategoriler: En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu.






4. Senden Bana Kalan


Kaui Hart Hemmings'in Descendants adlı romanından sinemaya uyarlanan film, Türkiye'de Senden Bana Kalan adıyla vizyona girdi. Başrolünde Oscar'lı oyuncu George Clooney'nin olduğu filmin yönetmenliğini yine Oscar'lı bir isim olan Alexander Payne üstlendi.

Film, eşi deniz kazasında ağır yaralanan bir adamla kızları arasındaki ilişkiyi, hem dramatik hem de mizahi bir dille anlatıyor.

Oscar'a aday olduğu kategoriler: En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo





5. Kazanma Sanatı


Gazeteci-yazar Michael Lewis'in gerçek yaşam hikayesini anlattığı Moneyball adlı kitaptan uyarlanan filmin başrolünde Brad Pitt yer alıyor. Pitt'in bir beyzbol takımının genel menajerini canlandırdığı film, komedi-dram türünde. Yönetmenliğini Bennett Miller'ın yaptığı film, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Türkiye'de Kazanma Sanatı adıyla vizyona girmişti.


Oscar'a aday olduğu kategoriler: En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Kurgu, En İyi Ses Miksajı.






6. Marilyn ile Bir Hafta


23 yaşındayken Oxford'da okuduğu bölümü bırakıp sinema sektörüne giren ve kendisini The Prince and the Showgirl filminde sıradan bir asistan olarak bulan Colin Clark'ın, Hollywood'un efsane ismi Marilyn Monroe ile İngiltere'de gezerek, eğlenerek geçirdikleri bir haftayı anlatıyor.



Yazarın kendi günlüğünden uyarlanan kitap, beyazperdeye de ustalıkla yansıtılıyor. Simon Curtis'in yönetmenliğini yaptığı filmde, unutulmaz yıldız Marilyn Monroe'yu Aşk ve Küller filminden hatırladığımız Michelle Williams canlandırıyor.

Oscar'a aday olduğu kategoriler: En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu



7. Demir Leydi

İngiliz siyasetçi ve eski başbakan Margaret Hilda Thatcher'ın John Campbell tarafından yazılmış biyografisi, adını o dönem için radikal sayılabilecek sağ politikaları taviz vermeden uygulaması nedeniyle kendisine takılan ve Thatcher'ın da benimsediği Demir Leydi lakabından alıyor. Filmin başrolünde, bu filmle birlikte 17. kez Oscar'a aday gösterilen ünlü oyuncu Meryl Streep yer alıyor.

Oscar'a aday olduğu kategoriler: En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Makyaj.












8. Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın


Orijinal adı Extremely Loud And Incredibly Close olan film henüz Türk izleyicisiyle buluşmadı. 16 Mart 2012'de vizyona girmesi  beklenen film, Jonathan Safran Foer'in aynı adlı kitabından beyazperdeye uyarlandı.


Yakın dünya tarihinde önemli bir yer tutan 11 Eylül saldırılarında babasını kaybeden küçük bir çocuğun dramatik ama umut verici hikayesini anlatan filmin başrollerini Tom Hanks, Sandra Bullock ve küçük oyuncu Thomas Horn paylaşıyor. Filmin senaryosunu ise 1994'te Forrest Gump ile En İyi Uyarlama dalında Oscar alan senarist Eric Roth yazdı.


Oscar'a aday olduğu kategoriler: En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu.






9. Albert Nobbs

Yazar George Moore'un kısa öykülerini topladığı kitabından bir bölümünün beyazperdeye uyarlaması olan film, 19. yüzyıl İrlanda’sında hayatta kalabilmek adına, Dublin’in en gösterişli otelinde uşak olarak çalışabilmek için erkek kılığına giren bir kadının (Glenn Close) hayatını anlatıyor.

İngiltere ve İrlanda ortak yapımı olan filmin yönetmenliğini Rodrigo García yapıyor. Close'un, usta bir makyöz yardımıyla başarılı bir şekilde erkek kılığına girdiği ve olağanüstü oyunculuğunu sergilediği film, Türkiye'de yeni vizyona girdi.

Oscar'a aday olduğu kategoriler: En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Makyaj











10. Köstebek


İngiliz casusluk roman yazarı John Le Carre tarafından yazılan Tinker, Tailor, Soldier, Spy adlı kitaptan uyarlanan filmde başarılı aktör Gary Oldman, “Köstebek”i canlandırıyor.


Yönetmenliğini Tomas Alfredson'un yaptığı, senaryosunu ise Bridget O'Connor ve Peter Straughan'ın birlikte yazdığı film, soğuk savaş sonrası İngiliz istihbarat örgütünün içinde yaşanan bir köstebek avını anlatıyor.

Oscar'a aday olduğu kategoriler: En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Müzik.






11. Savaş Atı

Orijinal adı War Horse olan aynı adlı romandan sinemaya uyarlanan filmin yönetmenlik koltuğunda Steven Spielberg oturuyor. Michael Morpurgo'nun yazdığı çocuk romanından Richard Curtis ve Lee Hall tarafından beyazperdeye uyarlanan bu kitap, 1982 yılında tiyatro oyunu olarak da izleyicinin karşısına çıkmıştı.

Film, 1. Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de yaşayan Albert ve atı Joey'un sıra dışı arkadaşlığını ve savaş sırasındaki mecburi ayrılığını konu ediniyor.


Oscar'a aday olduğu kategoriler: En İyi Film, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Müzik, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Ses Kurgusu, En İyi Ses Miksajı.


Kaynak:sabitfikir











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder