Holivut'un fethi
“Fetih 1453” filmi, “Titanic” gibi, taa en başından bilet alırken sonunu biliyorsun.
*
Sürprizle bitmiyor yani.
İstanbul'u fethediyoruz.
Ama...
Başıyla sonu arası komple sürpriz dolu.
*
Fatih'in rüyasında Osman Gazi'yi gördüğü sahne, bire bir “Yüzüklerin Efendisi”nde var mesela... Osman Gazi parmağındaki yüzüğü Fatih'e uzatıyor, yüzük ellerinden kayıyor, Mordor diyarında olduğu gibi, lav nehrine düşüyor. Fatih sanırsın Frodo... Ter içinde uyanıyor.
*
Zaten, gir internete, karşılaştır...
Filmin afişinde Fatih'in kılıcını tutuş biçimiyle, “Yüzüklerin Efendisi Kral'ın Dönüşü” filminin afişinde Aragorn'un kılıcını tutuş biçimi, tıpa tıp aynı.
*
Hipodrom...
“Ben Hur”daki hipodrom.
*
Kolların bacakların koptuğu savaş sahneleri tıpkı “Büyük İskender”den mi desem, yoksa “Gladyatör”den mi, tam karar veremedim... Ancak, Ulubatlı Hasan'ın Mel Cipsın gibi, taarruza hazırlanan süvarileri atıyla denetleme sahnesi, kesinlikle “Cesur Yürek”ten.
*
Bizans askerlerinin surların önüne duvar gibi dizilmesi, ok yağmuruna karşı şemsiye gibi kalkan açması “Truva”da var. İttirilerek yürütülen kulelerin yanarak devrilmesi “Cennetin Krallığı”ndaki gibi.
*
Ki... Cennetin Krallığı'nda, Selahaddin Eyyübi, ordusunun önüne atıyla çıkarak, Kudüs'ü savunan Haçlı Kralı'yla yüz yüze konuşuyordu. Bunda da, Fatih, ordusunun önüne atıyla çıkarak, Bizans'ı savunan İmparator'la yüz yüze konuşuyor... Diyaloglar üç aşağı beş yukarı, aynı.
*
Ki... O filmin kahramanı Orlando Bulum kılıç yapan demirci ustasının çırağıydı, babası şövalyeydi. Bu filmin kahramanı Ulubatlı Hasan kılıç yapan demirci ustasının çırağı, babası da Fatih'in babasının fedaisi.
*
(İstanbul diyorum ama... Filmin televizyonlarda yayınlanan reklamında resmen “ya ben İstanbul'u alacağım, ya İstanbul beni” diyen Fatih, filmde öyle demiyor, “ya ben Konstantiniye'yi alacağım, ya Konstantiniye beni” diyor! İstanbul reklamda var, filmde yok.)
*
Ulubatlı'nın zıplayarak Jüstinyanus'a yukardan kılıç saplaması, hık demiş...
“Truva”da Aşil'in zıplayarak Hektor'a kılıç saplamasının burnundan düşmüş.
*
“Matrix”te Neo'ya ateş ediliyor.
Geriye doğru yaslanarak savuşturuyor.
Bu filmde, Ulubatlı'ya tabure fırlatılıyor.
Geriye doğru yaslanarak savuşturuyor.
İkisi de ağır çekim.
*
Son sahne muhteşem...
Fatih, Bil Kılintın oluyor.
*
Depremzede Erkan bebek, çadırkenti ziyaret eden Bil Kılintın'ın kucağına atlayıp, burnunu sıkmıştı. Bu filmde, Bizanslı kız çocuğu Ayasofya'ya giren Fatih'in kucağına atlıyor, sakalından makas alıyor.
*
Ve... “Türk sinema tarihinin en pahalı filmi” denilerek, haksızlık ediliyor.
*
Çünkü, kaba hesap, toplam bir milyar dolara malolan Yüzüklerin Efendisi'ni Cennetin Krallığı'nı Ben Hur'u Büyük İskender'i Gladyatör'ü Truva'yı Cesur Yürek'i Matrix'i düşünürsek... Bence, dünya sinema tarihinin en pahalı filmi Fetih 1453.
Yılmaz Özdil - Hürriyet
Yılmaz Özdil yazılarını seven ve takip eden biri olarak,bu yazısına pek katılamayacağım.Türk sinemasından ilk defa böyle uğraşılmış,emek verilmiş bir başyapıt çıktıktan sonra tutupta; hollywood'tan esinlenmiş,yüzüklerin efendisinden çalınmış,truvadan alıntı yapılmış denmesi bana göre mantıksız.Tabiki ilk defada olsa kendimize özgü,yaratıcı,marjinal olması gereklidir katılıyorum ona.Fakat buna cesaret edip bu filmi çeken insanlarada sırf laf olsun diye eleştiri gelmemeli bence.Afiş'te falan esinlenilmiş olabilir ama bir başlanğıç için kötümü? bence okadarda değil.İlk bir olaya adım atsak sonradan özgünlüğe geçiş yaparız gibime geliyor.Türk sinemasında böyle filmler görmek bizi çok memnun edicektir.Kaldıki bu filminde çoğunlukla sevildiğini gördük.Sırf aykırı olmak için,yorum yapmak için eleştiri gereksiz kalır (bence)!Saygılar.
issiz kazanan - grey fox
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder